sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Vieraskynä: Olis pari neuvoa

En yleensä usko, että viisaus elää välttämättä valtiossa, mutta poikkeuksiakin on. Vanhemmuuteen, isyyteen ja vauvaan liittyvissä asioissa neuvoja kannattaa ottaa yhdestä paikasta. Se paikka on helppo tunnistaa, sillä sitä kutsutaan Neuvolaksi.

En aina usko, että viisaus elää valtiossa, mutta neuvolassa se
elää, Tikkanen sanoo. Sieltä neuvoja kannattaa ottaa vastaan.
Lapsen saaminen on yksi niitä elämän isoja asioita, joissa kaipaa tukea ja apua. Vanhemmuus koostuu valtavasta joukosta pieniä asioita, jotka täytyy oppia hallitsemaan nopeasti. Pienten asioiden taustalla voi olla suurempi idea tai filosofia, joka ohjaa toimintaa. Minusta vanhemmuudessa tärkeintä on se, että oppii tekemään pienet asiat ja isona ideana on usko siihen, että tässä pärjätään ja kaikki järjestyy. Tärkeää on varmuus.

Tätä varmuutta horjuttaa joukko neuvojia. Neuvoja iskee yksityiskohtiin, jotka pitäisi tehdä juuri neuvojan ehdottomalla tavalla. Neuvoja yleistää muutaman kokemuksensa yleiseksi opiksi, joka päihittää niin tuhannet tilanteet nähneet ammattilaisten kuin tutkimuksenkin.
En missään nimessä tarkoita, ettenkö tuoreena isänä kaipaisi tukea, apua ja vertaistukea. Olen saanut kymmeniä hyödyllisiä vinkkejä, ja ilman vertaistukea olisin tullut jo höperöksi.

Tuen ja neuvonnan välinen ero on vaikeasti eroteltava, mutta silti olen eritellyt lyhyen isyyteni aikana tähän mennessä viisi erilaista neuvojatyyppiä.
  1. Superisäneuvoja
    Superisänneuvoja ylisuorittaa. Neuvot ovat oikeastaan kätkettyjä kertomuksia siitä, mitä superisä on itse tehnyt. Superisä pitää isyysvapaan, rakentaa uraa eikä nuku kolmeen vuoteen.

  2. Osakeneuvoja
    Osakeneuvonta on yleisesti yksi neuvonnan ristiriitaisimpia osa-alueita. Pörssikurssit ovat vaikeasti ennustettavia, ja hyväkin osake voi laskea, jos koko markkina kääntyy laskuun. Kaikilla on sama tieto markkinasta, joten pikavoittoja ei pitäisi olla saatavilla. Silti osakeneuvojilla on täsmäohjeet jokaiseen markkinatilanteeseen. Tällainen neuvoja antaa erikoisvinkkejä isyyteen, joiden tuotto pitäisi olla muuta markkinaa parempi.

  3. Vanhentunut neuvoja
    Lapsiahan on saatu vuosisatoja, joten isyys ja vanhemmuus ovat jo vanha juttu. Tästä huolimatta lapsenhoito-ohjeet muuttuvat. Aiemmilla vuosikymmennillä lapsensa saanut neuvoja kuormittaa tuoreita vanhempia antamalla päinvastaisia ohjeita kuin Neuvolassa juuri annettiin. “Tulihan niistäkin ihan ihmisiä”, on perustelu usein.

  4. Pelottelijaneuvoja
    Pelottelijaneuvoja muistuttaa kavereitasi, jotka kävivät armeijan ennen sinua. “Kyllä se vielä hymyilyttää.” “Ei muuten nukuttu kolmeen viikkoon.” “Täyspakkaus selässä vaihdoin siinä vaippaa keskellä yötä.”

  5. Tunneneuvoja
    Tunneneuvoja neuvoo oman kokemuksen perusteella, mitä milloinkin pitää kokea. “Kun sä synnytyssalissa saat lapsen eka kertaa syliisi ja mietit, että mitä tässä on tapahtunut, tunnet, kun kyynel valuu sinun vasemmalla poskella.”
Itse olen näistä neljännen ja viidennen neuvojatyypin risteytys. Tajusin tämän, kun olin 12 päivän isyyden jälkeen kirjoittamassa onnittelua Facebookiin juuri lapsen saaneelle kaverille: “Onnea koko perheelle! Teillä on edessä paljon upeita hetkiä”, kirjoitin. “Kyllä se hymy siitä vielä hyytyy.”

Josi Tikkanen
Kirjoittaja on markkinointimies ja tuore isä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti