maanantai 7. marraskuuta 2016

Mies perhevalmennuksessa

Tätä postausta kirjoittaessani mielessä ovat erityisesti isäksi tulevat tai hiljattain tulleet miehet & neuvolan työntekijät. 

Lapselliset miehet -blogin yhtenä isona linjana on ollut lapsen syntymä ja sen vaikutukset miehen elämään. Tähän merkintään olen siivilöinyt jotakin tuosta aineksesta. Lisäksi hyödynnän tietoa, jota on kertynyt työn puolesta muun muassa kymmenissä perhevalmennuksissa.

Lapsen syntymä, miehen elämän isoin asia

Lapsen syntymä voi keikauttaa maailman kokonaan toiseen asentoon. Uuteen elämäntilanteeseen kannattaa valmistautua, vaikka onkin mahdotonta tietää ennalta, millaista elämä tulee olemaan, sillä lapsen syntymä muodostaa elämään radikaalin katkoksen.
Naisen ja miehen vanhemmuus voi kehittyä eritahtisesti. Syntymä on katkos ja hyppy uuteen.

Perhevalmennuksissa olen huomannut, että käytännön asioista miehiä askarruttaa eniten arjen ja ajankäytön muuttuminen. Jaksaminen ja oma osaaminen mietityttää. Olo on kuin entisellä Fiat-kuskilla: epäilyttää, miten tämän reissun kanssa käy. Mutta kannattaa varautua myös siihen mahdollisuuteen, että auto sittenkin toimii.

Miehet ovat pohtineet perhevalmennuksissa, kuinka rajoittaa lapsen tietokoneella pelaamista tai kuinka toimia, jos lasta kiusataan koulussa. Mitä lähemmäksi lapsen syntymää tullaan, sitä pienemmäksi tuleva lapsi kuvitellaan.

Hyvän isyyden rakennuspalikoita etsimässä

Isätutkija Jouko Huttunen sanoi blogitekstissään, että hyvään isyyteen tarvitaan 50 % tahtoa, 30 % työtä ja 20 % tilaa. Tahtoa tarvitaan vanhemmuuteen, kuten kaikkiin tärkeisiin ihmissuhteisiin. Lapsen kanssa oleminen ja hoivatyö ovat olennaisia vanhemmuuden kehitykselle. Äidin kannattaa antaa isälle tilaa opetella vanhemmuutta, vaikka mies ei olisi naisen mielestä yhtä taitava hoivaamaan ja pukemaan lasta kuin hän itse. Ja miehen kannattaa lempeän päättäväisesti emansipoitua ja ottaa vanhemmuuden tila.

Omaa isänä olemisen tapaa ei ole välttämättä yksinkertaista löytää. Isyys on muuttunut eivätkä omien isiemme mallit välttämättä toimi, mutta kaikista ei tunnu luontevalta alkaa Noljakanfaijan tai LattePapan kaltaiseksi jaetun vanhemmuuden airueksi.

On hyvä muistaa, ettei yhtä ja oikeaa vanhempana olemisen tapaa ole olemassa ja että lapselle on eduksi, jos hänellä on saapuvilla kaksi vanhempaa eikä häntä haittaa, jos vanhemmat toimivat hieman eri tavoin. Oma tapa löytyy tekemällä, keskustelemalla, kuulostelemalla, toisia seuraamalla. Kannattaa olla mahdollisimman paljon lapsen kanssa ja lähellä häntä. Myönteinen ja hyväksyvä koskettaminen sitoo laumaeläimen laumaansa.

Vanhempien roolit vaihtelevat. Ne voivat (mutta niiden ei tarvitse) olla esimerkiksi tällaiset.
Neuvolan materiaali isille

On koulukuntakysymys, tulisiko äidille ja isälle olla eri materiaali. Erään käsityksen mukaan isille kannattaisi olla erillistä materiaali niin kauan, kun hän on vanhempana toissijainen. Toisen näkemyksen mukaan yleinen vanhemmuus-materiaali riittää, kunhan huolehditaan, että se tavoittaa sekä äidin että isän [muuten: tiedostamme, että hetero-olettama läpäisee tämän blogin].

Neuvolan materiaali on laadultaan kirjavaa. Vaikka opiskelijatkin saattavat laatia kelpo vihkosia, materiaalin tekeminen kannattaisi jättää ammatti-ihmisille. Kaupallisesti orientoitunut materiaali ei vakuuta, sillä vanhemmuus ei ole ensisijassa tuotteiden kuluttamista. Kunnollinen materiaali kertoo vakavasta suhtautumisesta vanhempiin.

Ensi- ja turvakotien liiton Isäkortit ovat ehkä parasta, mitä Suomessa on tehty teemasta minusta-tulee-isä. Erityisen paljon pidän ensimmäisestä kortista, Maailman isoin asia, jossa kerrotaan muun muassa isyyteen sitoutumisen hyödyistä. Kortissa alleviivataan sitä seikkaa, että vaikka mies ei voi synnyttää eikä imettää, hän voi tukea naista näissä asioissa tavattoman paljon. Imetykseen mies voi osallistua etenkin mahdollistajana ja tsemppaajana, kerroimme blogissa keväällä.

Perhevalmennuksessa kannattaa ehdottomasti uhrata pari minuuttia katsomalla toimittaja Peter ”Petski” Westerholmin videobloggaus. Petski kertoo kuusi asiaa, jotka hän olisi halunnut kuulla ennen lapsen syntymää, eikä tähän ei ole paljoa lisättävää:
  1. Isä ei ole äidin apuri ja kotona ”vähän auttamassa”. Hän on täysivaltainen vanhempi.
  2. Vauvaisä on pop! Koko maailma on auki miehelle, jolla on vauva kainalossa.
  3. Älä välitä muiden nyrpeistä naamoista.
  4. On OK tuntea helpotusta, kun jättää lapsen päiväkotiin. Iltapäivällä lasta on jo ikävä.
  5. Väkivaltaiset ajatukset on syytä tiedostaa. Laitonta on vain teko.
  6. Älä itke seksin puutetta. Mies pysyy raskauden aikana fyysisesti muuttumattomana, mutta nainen muuttuu ihmisestä yhden hengen yksiöksi ja ateria-automaatiksi.
Myös Lapsellisten miesten isyyspakkauksesta saattaa olla iloa neuvolatyössä, samoin Lahden Ammattikorkeakoulussa tehdystä Isätietoa-läpyskästä, jonka sivulla 37 annetaan käytännön vinkkejä isien mukaan ottamiseksi.

Topi Linjama

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti